Swinre 805 jaar

 Afbeelding invoegen
Update vrijdag 29 april 2022

 Swinre / Zwinderen 805 jaar

zoals ieder in Zwinderen al lange tijd op het digitale bord kan lezen is de planning om op 1,2 en 3 juli een vervolg te geven aan Zwinderen 800, nu dus Zwinderen 805.

De gedachte is om dit elke 5 jaar voor het dorp te gaan organiseren door de vele positieve reacties en de vraag van velen om vaker met elkaar als dorpsgenoten een mooi weekend met elkaar in eigen dorp te houden.

De voorbereidingen zijn nu in volle gang omdat er op korte termijn geen beperkende maatregelen vanuit de overheid meer verwacht worden.

a.s dinsdag 3 mei is er weer een vergadering door de organisatie, en we zullen zodra dit mogelijk is meer bekend gaan maken wat er voor deze dagen georganiseerd wordt. Het belooft een mooi feest te worden.


Swinre / Zwinderen 800 jaar

Verslag van het feest "Swinre 800 jaar"

In 2017 bestond Zwinderen 800 jaar, om dit te vieren werd er een feestcommissie in het leven geroepen. De commissie bedacht een gevarieerd programma voor jong en oud. Het feest begon op woensdag 28 juni met een roofvogelshow en werd op zondag 2 juli afgesloten met een brunch.

Voorafgaand aan het feest werd op zaterdag 24 juni in het programma Hemmeltied van RTV Drenthe, dat uitgezonden werd vanuit het dorpshuis, aandacht besteed aan het feest. André Schonewille vertelde het één en ander over de historie van Zwinderen en over de geplande festiviteiten. Hierna kwamen in het radioprogramma uit diverse geledingen inwoners aan het woord. Dat varieerde van o.a. de brandweer, het bosbad, een hobbyboer van levend cultureel erfgoed (Nederlandse landgeiten), een rietdekker tot een zeilmaker.

Programma

Woensdag

Op woensdag 28 juni begon het feest ’s middags met een roofvogelshow op het sportveld achter de voormalige school. Er waren diverse roofvogels zoals een steenarend, een zeearend, een kerkuil, een oehoe, helaas wilden de vogels door het regenachtige weer niet altijd even goed meewerken aan de kunstjes van hun trainer. Toch was het erg leuk, vooral omdat de aanwezige kinderen erin betrokken werden. Ze konden met een speciale handschoen aan een roofvogel op hun arm laten zitten. Dat was soms heel spannend!

Na de show konden de kinderen zich laten schminken, daar werd gretig gebruik van gemaakt. Hierna zou er een volleybaltoernooi zijn voor de jeugd, maar vanwege de regen werd dat afgelast. In plaats daarvan was er een kinderquiz, in groepjes moesten ze allerlei vragen beantwoorden. Dat was een leuk alternatief.

In het dorpshuis ging ondertussen de tentoonstelling, gerealiseerd door de historische vereniging Klenckerheugte, van start. Er waren veel oude foto’s, fotoboeken, films over vroeger en oude gebruiksvoorwerpen te bekijken. Het geheel gaf een mooi overzicht van de geschiedenis van Zwinderen. Van heinde en ver togen mensen naar het dorpshuis om het één en ander te bekijken en oude herinneringen op te halen. De tentoonstelling was dagelijks te bezichtigen.

Opening

’s Avonds vond de officiële opening op een ludieke manier plaats. Wethouder Jeroen Huizing mocht met een hooivork allemaal ballonnen, die op een groot bord bevestigd waren, kapot prikken. Tot ieders verrassing kwam de kersverse vlag van Zwinderen tevoorschijn. De vlag wapperde gedurende de feestdagen aan menig huis en bij sommige inwoners hangt hij er nog steeds.

Het was de bedoeling dat er na de opening een buurtvolleybaltoernooi zou plaatsvinden, maar het veld was te nat vanwege de regenval. Gelukkig was er een alternatief in de vorm van een pubquiz. De teams bogen zich over de vragen en deden zich te goed aan een hapje en een drankje. Het werd een geslaagde avond, menigeen liet zich ontvallen dat dit nog leuker was dan een volleybalwedstrijd.

Donderdag

Op donderdagmiddag waren er springkussens en een stormbaan voor de kinderen op het sportveld. Helaas werkte het weer ook deze keer niet mee, daardoor was er minder animo om de opgestelde attributen te bestormen. Maar de echte diehards lieten zich niet kennen en genoten volop van het springen en rennen.

’s Avonds was er een lezing door de heer K. van Dijk over de geschiedenis van Zwinderen, het ging over de periode van 1217 tot 1930. De lezing vond plaats in de grote partytent die inmiddels op het weitje van Jan en Anne was verrezen. De tent zat vol belangstellenden.

Vrijdag

Op vrijdagavond vond de bonte avond plaats. De weken voorafgaand aan deze avond werd er overal druk geoefend, soms klonk er een lied op uit een achtertuin of werd er gemusiceerd, gelachen en gedronken. De voorpret was groot.

Op de avond zelf hebben we kunnen zien hoeveel verborgen talenten er zijn in ons dorp. Zangers, musici, toneelspelers, mensen die niet gauw op de planken gingen staan, ze stonden er allemaal! Iedereen droeg een steentje bij en dat maakte het tot een zeer geslaagde avond waar nog lang met veel plezier op teruggekeken kan worden. De voorbereiding, het instuderen van een act heeft mensen met elkaar verbonden en ervoor gezorgd dat sommige mensen elkaar beter hebben leren kennen.

Na de optredens gingen de voetjes van de vloer! Een dj zorgde voor de muziek, zo werd de bonte avond dansend, pratend, lachend, kortom met veel plezier afgesloten.

Zaterdag

Viswedstrijd

Op zaterdagochtend konden de kinderen meedoen met een viswedstrijd aan het Kanaal Coevorden-Zwinderen. De visvereniging het Voorntje stelde de hengels en toebehoren beschikbaar en de kinderen konden onder toezicht van hun ouders of grootouders hun hengel uitwerpen. Voor sommige kinderen was het een oefening in stilzitten wat niet voor elk kind was weggelegd. Gelukkig was daar dan papa, mama of opa die wel even wilde opletten.

Na afloop vond er een prijsuitreiking plaats.

Vossenjacht

Op zaterdagmiddag was er voor de kinderen een vossenjacht. Sommige vossen zagen er zo gewoon uit dat ze niet voor vos werden aangezien, anderen liepen exotisch gekleed of op een andere manier vermomd over straat wat hilarisch was om te zien.

Nadat alle vossen gevonden waren kon iedereen zich uitleven met spuitvoetbal.

Spuitvoetbal

De brandweer zorgde voor het spuitgereedschap en in elk doel stond een brandweerman om de naderende grote bal weg te spuiten. Dat de deelnemers het hierbij niet droog hielden spreekt voor zich. Het was een vrolijk gebeuren, zelfs de zon brak door en zorgde voor mooie regenbogen in de waterstraal.

Het spuitvoetbal werd in de grote tent afgesloten met een portie overheerlijke patat voor de kinderen.

Evening Stars

’s Avonds kon jong en oud genieten van de muziek van de Evening Stars en voor wie niet stil kon zitten gingen opnieuw de voetjes van de vloer. Voor sommige dansers was het een bijzonder goede conditietraining. Er zijn wat zweetdruppeltjes gevallen op de dansvloer van de grote tent!

Zondag

Brunch

De feestcommissie was zondagochtend al weer vroeg uit de veren, want alles moest klaargezet worden voor de brunch, die om half 12 zou beginnen. Veel inwoners hadden zich hiervoor opgegeven en genoten van de soep en de broodjes.

Het was een gezellige afsluiting van het feest: 800 jaar Zwinderen.We kijken met z’n allen terug op een prachtig feest!

Dank aan de feestcommissie en aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen tot het slagen van dit feest.

      Tiny van der Heide

 Van de secretaris

Swinre 800 jaar

Ons feest is weer ten einde, maar we kunnen er met een goed gevoel op terug kijken. Wat een saamhorigheid, wat een blije gezichten, wat een opkomst en wat een fantastisch mooie tentoonstelling in het Dorpshuis. De historische vereniging De Klenckerheugte verdient een groot compliment voor de wijze waarop het geheel was opgesteld. Sommige mensen zijn wel drie keer wezen kijken. Ook u als inwoners en oud-inwoners heel hartelijk bedankt voor al het materiaal dat u bij Sendy Steevens hebt gebracht. Er waren zelfs foto's gestuurd vanuit Canada.

Als commissie Zwinderen 800 waren we heel blij met de spontane hulp die door velen geboden is. Een speciaal compliment verdient onze Louis van het Dorpshuis, die steeds weer voor ons klaarstond. Hij had een dubbele taak, omdat Marissa een gebroken rugwervel had en in feite weinig kon doen. Hij moest ook in het Dorpshuis de boel draaiende houden. Een gouden paar voor het Dorpshuis met zeer leuke ideeën. Verder willen we als commissie iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan dit fantastische feest. 

Johanna Kelder